Skip links

smart-home-solar-photovoltaic-home-energy-saving-ecosystem-isometric-solar-home-system-diagram

Wanneer heeft het zin om een thuisaccu aan te schaffen?

Momenteel is de aanschaf van een thuisaccu nog best duur, maar door de enorme stijging in de aanschaf van zonnepanelen zullen de regels hier in de nabije toekomst waarschijnlijk ook aangepast worden. Zo is het mogelijk dat de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland uiteindelijk afgeschaft gaat worden. Met een thuisaccu creëer je dan een optimale situatie met het meeste rendement en kan een huishouden met een thuisaccu in combinatie met zonnepanelen beschikken over gratis elektriciteit. Zelfs als het slecht weer is en de zonnepanelen weinig tot niets opleveren.

Duurzaam energie opwekken

Een groot voordeel van de combinatie van zonnepanelen met een thuisaccu is uiteraard het milieuvoordeel. Uw opgewekte energie is duurzaam en beter voor het milieu. Een accu is vooral beter voor het milieu omdat u nu ook eigen opgewekte stroom kunt gebruiken als de zon niet schijnt. U hoeft dan niet over te schakelen op netstroom waardoor het milieu veel meer belast wordt. Deze wordt immers grotendeels opgewekt met fossiele bronnen.

Slim opslaan van energie

Sla goedkoop energie op tijdens daluren en verkoop uw energie aan het net tijdens de piekuren. Zo kunt u optimaal gebruik maken van uw thuisaccu en bespaart u enorm op uw energiekosten.

Besparing op uw energierekening

Met de stijgende energieprijzen zijn er veel vragen over het voorschot van de energierekening en de energiecompensatiemaatregelen. Met een thuisaccu bent u in staat uw overtollige energie op te slaan voor later gebruik en bent u minder afhankelijk van de huidige energiemaatregelen. U verbruikt immers minder tot geen energie van het net waardoor u uw energierekening drastisch kunt verlagen.

Noodstroomvoorziening

Opgeslagen stroom kan uiteraard ook gebruikt worden als noodstroomvoorziening. Mocht er een situatie zijn dat de elektriciteit in uw omgeving uitvalt, dan kunt u gewoon gebruik maken van uw eigen stroomvoorziening.

Wat zijn de nadelen van een thuisaccu?

Natuurlijk zijn er momenteel veel ontwikkelingen in de energiemarkt en is het vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken wat betreft uw energievoorziening. Er wordt van u verwacht dat u investeert in een duurzamere toekomst en daarnaast zijn er veel schommelingen in prijzen door de onrust in de wereld. Op termijn zal iedere investering zich vanzelf terugbetalen, maar het is moeilijk daar een eenduidig advies in te geven, zeker in onzekere tijden. 

Zo is er bijvoorbeeld momenteel een salderingsregeling in Nederland, waardoor een het overschot aan energie dat u opwekt wordt gecompenseerd. Deze regeling wordt echter langzaam afgebouwd. Het aanschaffen van een thuisaccu wordt dan ook steeds interessanter

Een van onze experts maakt een afspraak met u op locatie en we bekijken uw situatie. Op basis van uw wensen maken we samen een verduurzamingsplan en bepalen op welke wijze u het meeste rendement kunt halen.

Op basis van uw wensen en uw situatie ontvangt u een vrijblijvende offerte. Wij geven u een eerlijke advies en een duidelijk overzicht van de kosten. Zo krijgt u een goed inzicht in de uiteindelijke besparing van uw investering.

Als wij een akkoord krijgen op de offerte maken we in overleg een afspraak voor de installatie van uw thuisaccu. nop Na akkoord op de offerte plannen we in overleg een datum in waarop de thuisaccu geïnstalleerd kan worden.

Zodra ons team klaar is met de installatie is de accu in gebruik. Alle energie die teveel wordt gegenereerd door uw zonnepanelen, wordt nu opgeslagen in uw thuisaccu. Zodra de zonnepanelen geen energie meer opleveren neemt de accu het over en maakt u geen gebruik van uw netstroom.

Veel gestelde vragen.

Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u een thuisaccu aanschaft. U kunt bij onze experts altijd terecht voor al uw vragen, maar hieronder vindt u al wat antwoorden op vee gestelde vragen met betrekking op de aanschaf van een thuisaccu.

Als u een thuisaccu of thuisbatterij aanschaft bent u zelfvoorzienend en hoeft u minder stroom af te nemen van uw energieleverancier. Dit zal direct resulteren in een lagere energierekening en heeft u zelfs beschikking over uw eigen stroom op het moment van een stroomstoring.

Als de capaciteit van uw accu groot genoeg is bent u grotendeels onafhankelijk van het energienet. Toch is het in Nederland moeilijk om volledig onafhankelijk te worden van uw energieleveranciers. Dit komt door ons sterk wisselend klimaat, waardoor de donkere dagen in de winter waardoor u meestal niet voldoende energie produceert om volledig aan uw behoefte te kunnen voorzien. Toch zijn zonnepanelen en een thuisaccu een goede ontwikkeling, vooral door ons veranderende klimaat, waar we ook in Nederland steeds meer zonuren per jaar krijgen.

Voorlopig zit er nog geen ISDE subsidie op uw thuis-batterij of thuis-accu. De verwachting is wel dat vanaf 2023 of 2024 op de thuisbatterij de ISDE subsidie regeling van toepassing komt. Dan zal ook ongetwijfeld de salderingsregeling ingaan. Daardoor wordt het aantrekkelijker om een thuisbatterij aan te schaffen, de terugverdientijd daalt dan verder.

Een standaard accu heeft een opslagvermogen van 5 tot 10 kWh. Hiermee kunt u uw standaard huishoudelijke apparaten voorzien van stroom en kunt u zelfs met uw airco koelen of verwarmen zonder uw netstroom te gebruiken.

Een thuisaccu is qua grootte vergelijkbaar met een cv-ketel. Voor de plaatsing heeft u dus wel wat plaats nodig. Ze worden vaak geplaatst op zolder of in de garage. De thuisaccu is een zwaargewicht. Het weegt snel tussen 100 en 500 kg.  Bij het ophangen van een thuisaccu moet er rekening gehouden worden met de draagkracht van uw muren.

In Nederland geldt er een salderingsregeling, waardoor u een herberekening krijgt van  uw totaal aan opgewekte energie en uw verbruik. Hierdoor is de aanschaf van een thuisaccu nog niet heel interessant want momenteel kunt u het stroomnet nog gebruiken als een soort van accu. Dit zal echter op korte termijn waarschijnlijk veranderen, waardoor een thuisaccu steeds interessanter worden.

De aanschaf van een thuisaccu is momenteel nog erg prijzig, maar door de stijgende energieprijzen en het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters worden de kosten van aanschaf steeds interessanter. Door de huidige onzekerheden en wisselende tarieven is het dan ook moeilijk om aan te geven wat de terugverdien tijd is van een thuisaccu. We merken wel steeds meer dat mensen voorbereid willen zijn op wijzigingen in tarieven en regelgeving waardoor de vraag naar een thuisaccu enorm aan het stijgen is. Daarnaast speelt natuurlijk het gevoel van onafhankelijkheid van het stroomnet ook een grote rol in de populariteit van de thuisaccu.

Welk type omvormer heeft u nodig? Er zijn afzonderlijke omvormers en er zijn hybride omvormers. De meeste zonnepanelen worden geleverd met een omvormer die niet in staat is om overtollige opgewekte stroom op te slaan in een thuisaccu. Met een hybride omvormer kunt u energie terug leveren aan het net en opslaan in uw accu.

Als u beschikt over een modulaire thuisaccu, kunt u uw capaciteit vergroten door extra modules toe te voegen.

Een slimme batterij kunt u uw stroomopslag afstemmen op uw productie, de opslagcapaciteit, het energieverbruik en zelfs de op dal- en piektarieven zodat uw rendement automatisch zo goed mogelijk wordt berekend.

De meest gebruikte ruimtes voor een thuisaccu zijn garages en opslagruimtes. In feite is een accu overal te plaatsen, maar ze nemen wel wat ruimte in en ze zijn over het algemeen vrij zwaar. Bij het ophangen van een thuisaccu zal dan ook eerst onderzoek gedaan moeten worden naar de draagkracht van een muur.